Jobbångest

Alla känner någon gång då och då att man helst bara skulle vilja slänga väckarklockan i väggen och dra täcket över sig igen, det är inget konstigt att man inte alltid känner sig sugen på att dra iväg till arbetet. Sanningen är nog den att ganska många av oss  känner denna känsla en eller ett par gånger per månad om man slår ut det över ett år.

Men för en del är verkligheten en helt annan, man känner ofta eller nästan alltid ångest inför arbetet. Om jobbångesten är ihållande över en längre tid och inte kan kopplas till ett specifikt lösbart fenomen, är det viktigt att ta den på största allvar och söka en lösning.

_angest
Starka obehagskänslor kopplade till arbete bör utredas

Jobbångest har precis som alla annan typ av ångest en mycket negativ effekt på livskvaliteten och leder även ofta till försämrad arbetsförmåga.

Nyckeln för att få bukt med psykisk ohälsa är att försöka ringa in orsakerna till lidandet för att sedan lära sig hantera olust känslorna som uppstår.

Ofta krävs både yttre och inre förändringar för att man skall lyckas få ner ångestnivåerna till en hanterbar nivå. Målet är så klart att i möjligaste mån försöka bli fri från ångesten, men samtidigt är viktigt att komma ihåg att ångest i grunden är ett uttryck för olika slags vantrivsel. Att helt frigöra sig från ångest är därför praktiskt taget omöjligt, dock finns alla möjligheter att åter ta kontrollen över livet och lära sig hantera ångestkänslorna så att ångesten inte får en negativa inverkan på livet i stort.

Metoder för att hantera ångest

Tre vanliga metoder som används för att få kontroll över jobbångest är:

  1. Samtalsterapi och/eller Kognitiv beteendeterapi (KBT)
  2. Ångestdämpande Medicin
  3. Meditation & avslappning
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s